Activitățile noastre

„OMUL ANULUI” – părintele Miron Ionel, considerat „eroul din Irești”, alături de copiii Corului parohiei

„OMUL ANULUI” – părintele Miron Ionel
Titlu acordat de :
Fundația Social Culturală „Miorița”, Liga Scriitorilor din Vrancea și Editura „Salonul Literar”

Părintele Miron Ionel :
„Poezia și literatura sunt și mai prețioase când sunt cântate !”
„Nu am făcut nimic din ce nu se putea face, iar ce s-a putut face, s-a făcut cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a prietenilor Săi pe care ni I-a trimis când ne era greu, s-a făcut din inimă, cu multă jertfă și din păcate și cu multe piedici”.
„Nu m-am gândit și nici nu m-am așteptat la o așa importantă distincție , pentru care mulțumesc cu emoție și pe care o voi „împărți” cu minunații colaboratori alături de care lucrez.”
„Ce îmi doresc ?
– Îmi doresc din tot sufletul acel Complex destinat copiilor, în mod deosebit, care va avea puncte în mai multe zone din județ, în Focșani și la litoralul românesc, ce va cuprinde un Centru Social- Educațional, unde vor continua proiectele existente, va fi implementat programul „Masa Apostolilor” cu Cantină socială licențiată și acreditată , Bibliotecă și Sală de lucru cu copiii, Campusuri la Munte și Litoralul Mării Negre.
Un proiect greu, complex, dar de care este nevoie mare…… de fapt este CHEMAREA LUI DUMNEZEU și nu poți da înapoi.
Sfânta Ecaterina a venit la noi să ne ajute, ne este mereu alături , iar acest lucru se simte !”
„Iar când și societatea te onorează chiar și cu astfel de distincții, ce faci ? Dacă ai ales Crucea, atunci mergi până la capăt cu Dumnezeu !” https://youtu.be/ClvhgwpiRsw
Asociația Sfânta Ecaterina Cel ce dă lui își dă

TVR acasă la eroii din Irești: Lecția de caracter a Părintelui Ionel Miron și a copiilor din parohia sa

Cea mai recentă ediție a emisiunii România veritabilă de la TVR a prezentat povestea corului Parohiei din Irești, județul Vrancea, sacrificiul făcut de Parohul Ionel Miron și Preoteasa Paraschiva și caracterul uimitor al copiilor din parohie. Deși provin din familii foarte sărace și muncesc mult acasă, de Crăciun copiii nu tânjesc după obiecte, ci după părinții pe care greutățile i-au alungat din viața lor.

„Când a fost transferat la cerere în Parohia din Irești, preotul vrâncean Ionel Miron nu și-a imaginat că va avea de restaurat nu numai biserica, ci și suflete tinere, părăsite și uitate prin cătune chiar de părinții lor”, a povestit realizatoarea Cristina Șoloc.

„Copiii de la Irești au învățat să creadă în ei (…). Corul a devenit familie, iar chitara pasiune.”

„Venirea părintelui Ionel Miron la Parohia din Irești a însemnat colacul de salvare pentru 80% din copiii satului. Prin asociația bisericii, primesc mâncare, haine, rechizite, servicii medicale și mai ales dragoste”, a mai afirmat realizatoarea în reportajul prezentat la TVR.

Povestea corului este una a jertfei totale: parohul își donează pentru copii salariul pe nouă luni, iar alte trei luni lucrează ca ghid în Țara Sfântă, pentru a-și întreține soția, pe Preoteasa Paraschiva, și cei patru copii.

Corul a devenit familia lor extinsă. Și-au dedicat întreaga pricepere acestuia și, pentru a putea primi donații pentru copii, au creat Asociația „Sf. Ecaterina – Cel ce dă lui își dă!”

Preoteasa spală și calcă personal costumele populare pe care copiii le poartă la concerte, le pregătește masa copiilor și le oferă un umăr pe care să plângă. Până și chitara pe care și-o cumpărase din primii ei bani a dăruit-o corului.

Preoteasa Paraschiva are în palmares medalii europene și mondiale la sport de performanță, dar sacrificiul cerut de viața de familie și slujirea de preoteasă i se pare o provocare mult mai mare:

„Vă spun că mai grea este viața de familie și de preoteasă!”, a declarat ea.

Carmen, solista corului, a spus că această activitate a ajutat-o să se dezvolte, iar comunitatea închegată în jurul parohiei reprezintă un sprijin în plus pentru copiii care, deși muncesc foarte mult, ajung și la repetiții. „Încercăm să fim uniți”, a declarat tânăra.

Iasmina, membră a corului, are 14 ani și locuiește în cel mai îndepărtat cătun din sat. După ce mama a părăsit familia, programul zilnic al fetei începe la 06:00 dimineața, când face mâncare pentru tatăl ei, pentru cei doi frați și ceilalți ciobani. La 08:00 se duce să prepare cașul.

Seara la stână vin lupii și urșii. „Aseară au venit aici. Nu mi-e frică, pentru că am lanternă. Este un girofar și se vede până în deal. Avem și câinii, care sunt legați acum”, a povestit adolescenta.

La cor „e ca un fel de refugiu. După ce stau acasă și fac treabă, e o relaxare să mă duc acolo”, a spus alt adolescent, Laurențiu. „În vacanță îl mai ajut pe tata la treabă: cu lemne, cu fânul, cu capre, dau mâncare de fiecare dată la iepuri”.

Și Laurențiu are o durere în suflet: „Tata și cu mine facem mâncare amândoi. Mama e plecată la Bârlad de doi ani. Este cu un om împreună”, a afirmat el cu simplitate.

Laurențiu are cinci frați și locuiește în condiții extrem de modeste. Întrebat ce-și dorește de Crăciun, el a ignorat semnele disperate ale fratelui mai mic, care arăta spre televizor, și a spus: „Ce să-mi doresc? Să fim sănătoși!”

În situații similare se află cei mai mulți copii din cor. Povestea lor pune în evidență nevoia de programe de sprijin pentru familiile numeroase.

Părintele și preoteasa sprijină personal cu tot ce pot aceste familii, dar fac apel și la susținerea celor cu posibilități materiale. Totul va fi investit în dezvoltarea unor tineri care învață să pornească în viață.

Corul Parohiei din Irești a fost înființat în 2014 și a devenit cunoscut în 2018, când a apărut într-un concurs televizat cu un cântec despre românii care părăsesc țara și despre dorul de România.

Pentru donații

Asociația Sfânta Ecaterina-Cel ce dă lui își dă !
Conturi
RO77BTRLRONCRT0483125201 (RON)
RO27BTRLEURCRT0483125201 (EUR)
RO31BTRLUSDCRT0483125201 (USD)
RO31BTRLGBPCRT0483125201 (GBP)
SWIFT: BTRLRO22
CUI: 40641225
Sediu social: Focșani, Strada Cernei, Nr. 37, Județul Vrancea

Har și Dar la Irești: 140 de rugăciuni au fost împlinite

Într-o postare activată pe contul de facebook Asociația Sfânta Ecaterina Cel ce dă lui își dă sunt prezentate amănunte despre acțiunea asociației conduse de Părintele Miron Ionel în preajma sărbătorii de Crăciun 2020.140 de copii din mai multe sate vrâncene au trăit bucuria de a primi consistente daruri de la Moș Craciun „Asociația Sfânta Ecaterina – Cel ce dă, lui își dă!”.Încălțăminte, îmbrăcăminte, hrană, dulciuri, calculatoare, etc… au fost distribuite și au ajuns acolo unde erau așteptate cu nerăbdare. Nenumărați prieteni din țară și din diaspora, persoane fizice sau juridice, au făcut posibilă minunea.Cu doar unul din microbuzele Asociației (motorul microbuzului mare – Ford Transit model 2012 a cedat și trebuie înlocuit) și mașina personală, cu foarte puține ore de odihnă și multe sacrificii, „Moș Crăciun” a fost la înălțime.

Părintele Miron Ionel mulțumește TVR1- https://youtu.be/ClvhgwpiRsw, Basilica, Trinitas, mass media locală, celor care au transmis pe orice cale mesajele de mobilizare și tuturor celor care au făcut cu adevărat o FAPTĂ BUNĂ, sprijinind Asociația cu mai mult sau mai puțin.

La temelia proiectului stau rugăciunile către Bunul Dumnezeu, mijlocirea Sfinților și în mod deosebit rugăciunile Sfintei Ecaterina, o familie din ce în ce mai mare, enorme jertfe ,sacrificii, lupte, multă dragoste și muncă, dar pentru a continua, părintele Miron Ionel caută prieteni care să fie alături și cu materiale de construcție, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte , electrocasnice, etc.

Cei care doresc să pună suflet și umărul la acest proiect de suflet, pot lua legătura la telefon 0767160744

Asociația Sfânta Ecaterina Cel ce dă lui își dă !

Cont Ron – RO77BTRLRONCRT0483125201

Cont Euro – RO27BTRLEURCRT0483125201

Cont Dolari – RO31BTRLUSDCRT0483125201

Cont Lire Sterline -RO31BTRLGBPCRT0483125201SWIFT : BTRLRO22CUI : 40641225

Adresa : Focșani, Strada Cernei, Nr. 37, Județul Vrancea

„Și nu uita, când ești voios, române să fii bun!”

Dumnezeu lucrează prin prieteni: 98 de ghiozdane cu rechizite de la Parohia Irești și St Paraskeva Orthodox Charity

La începutul lunii, Asociația „Sfânta Ecaterina – Cel ce dă, lui își dă”, a Parohiei din Irești, județul Vrancea, a încheiat distribuirea a 98 de ghiozdane cu rechizite pentru copiii din Irești și din alte 10 localități vecine. Acțiunea a fost posibilă printr-o strângere de fonduri pe Facebook realizată cu ajutorul Saint Paraskeva Orthodox Charity, organizația ortodocșilor români din America.

La sfârșitul verii, Părintele Ionel Miron, parohul din Irești, a fost impresionat de cei șase copii dintr-o familie monoparentală din localitate. Într-o zi, cei mici au plecat la cules de nuci în speranța că banii obținuți din vânzarea lor îi vor ajuta să-și cumpere rechizite.

Așa s-a născut proiectul de sprijin pentru acești copii. „Dumnezeu lucrează prin dumneavoastră, prietenii noștri de suflet”, a afirmat Părintele Paroh Ionel Miron într-un video distribuit pe Facebook.

„Ce poate fi mai frumos decât să vezi lumina din ochii copiilor care se vor bucura, pentru că au cu ce să meargă la școală, au ce să scoată pe bancă, iar acasă au cu ce să-și facă temele?”, a adăugat el.

Fiecare ghiozdan distribuit a conținut toate materialele necesare pentru activitățile din sistemul național de învățământ. Valoarea totală a rechizitelor oferite a fost de peste 30.000 lei.

Au primit ghiozdane toți copiii care sunt membri în Corul Parohiei Irești și frații acestora. „Avem în cor copii din 11 localități”, spune Părintele Ionel Miron.

Rechizitele și materialele primite de copii le vor fi utile acestora atât pentru școală, cât și pentru activitățile desfășurate în cadrul parohiei, care le oferă lecții de chitară, de canto, de limba engleză, ateliere de creație și meditații la Istorie, limba română și limba germană.

Corul Parohiei Irești, la concertul de colinde „Hristos Se naște, slăviți-L!”

La biserica Banu din municipiul Buzău a avut loc, în seara zilei de joi,  6 decembrie 2018, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, concertul de colinde „Hristos Se naște, slăviți-L!”, aflat la prima ediție. Spectacolul a fost susținut de Corul de copii al Parohiei vrâncene Irești, dirijat de Pr. Ionel Miron, care a interpretat colinde tradiționale românești, dar și o serie de piese patriotice, dedicate Centenarului Marii Uniri.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial, Pr. Radu Ilie – parohul bisericii Banu, Pr. Ionuț-Radu Vintilă – consilier eparhial și slujitor la aceeași biserică, precum și numeroși credincioși, care au umplut lăcașul de cult.

În cuvântul rostit la finalul concertului, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe organizatori și pe copiii din Corul Parohiei Irești. „Le mulțumim acestor minunați copii, care au muncit și muncesc cu foarte multă sârguință, pentru a înregistra o asemenea performanță muzicală. Eu îi consider ca fiind micii noștri misionari, în activitatea pastorală pe care părintele Miron o împlinește, și îi îndemn să vegheze asupra lor și să rămână la fel de curați la suflet cum sunt acum. Avem copii buni, dar depinde și de noi, cei mai mari, să-i ajutăm să crească frumos, în spiritul valorilor creștine. Este suficient să ne îndreptăm privirea și spre cei mai mici de aici, pentru a vedea că se simt bine în spațiul nostru bisericesc. Aici simt căldura și dragostea credincioșilor și a preoților. Să veghem și să priveghem în rugăciune pentru ei, astfel încât și noi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, să trăim bucuria roadelor și a împlinirii misiunii care ne-a fost încredințată de Dumnezeu”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Cu această ocazie, toți membrii corului au primit daruri substanțiale, constând în ghiozdane, cărți, dulciuri și bani. De asemenea, și celorlalți copii prezenți în biserică le-au fost oferite dulciuri și cărți. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Buna Vestire” Banu – Buzău, care funcționează în cadrul Parohiei Banu, sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Aceasta are ca obiectiv principal sprijinirea și apărarea drepturilor copiilor nenăscuți, precum și a drepturilor tuturor copiilor defavorizați sau aflați în nevoie.

Sursa: monitoruldevrancea.ro | Link: https://monitoruldevrancea.ro/2018/12/10/galerie-foto-corul-parohiei-iresti-la-concertul-de-colinde-hristos-se-naste-slaviti-l/

Colinde și înaltă trăire românească în Sala Polivalentă!

Corul Parohiei Irești, dirijat de părintele Ionel Miron, a ridicat în picioare spectatorii care au umplut Sala Polivalentă!

La început au fost mai puțini. Apoi au umplut Sala Polivalentă sâmbătă, 14 decembrie, după ora 18:00. Să fi fost la vreo mie de spectatori care, în încheierea concertului de colinde, au cântat, în picioare, Imnul României, odată cu Corul din Irești, dirijați și unii și alții, de excepționalul părinte Ionel Miron. Înainte de acest moment de vibrată trăire românească, aceiași spectatori, ca și Corul, cântaseră ”Treceți, batalioane române, Carpații!”, în timp ce în sală îți făcuseră intrarea, însoțiți de copii purtând tricolorul, jucătorii care aveau să joace în meciul Uefantasticii Stelei – Unirea Focșani.

Acesta a fost apogeul unui eveniment cultural îngemănat cu unul sportiv, pus la cale de organizatori și în operă de părintele Ionel Miron care se dovedește a fi mult mai mult decât un preot. Dar despre asta, posibil, cu o altă, ocazie!

Sâmbătă, așa cum a fost anunțat din promovarea ”Cupei AutoVip” după meciurile echipelor de copii, în Sală a intrat în sală Corul Parohiei Irești, în reprezentație specială pentru familia fotbalului prezentă în Sala Polivalentă. Începutul a fost superb, de la repertoriu la interpretare, și senzaționala voce a solistei, ”din Țifești, dar cu mamă din Irești”, cum avea să-mi spună după concert. Iar continuarea a fost la același nivel, aducând la ascultare tribunele în care se aflau numeroși mici jucători de fotbal, gălăgioși prin definiție! Și care, împreună cu toți ceilalți spectatori, se vor fi fi încărcat/reîncărcat cu profundă trăire creștinească, în prag de marea Sărbătoare de Nașterii Domnului Iisus Hristos. Românească, patriotică, de mulți cu mâna dusă la inimă, în momentele de final încheiate cu aplauze și ovații!

În numele sportului, alături de care ați fost pentru câteva zeci de minute, mulțumesc, părinte Ionel Miron, mulțumesc corului Parohirei Irești, minunaților coriști colindători, colțului de Vrance numit Irești care i-a dăruit pentru aduce bucurie!

Sursa: monitoruldevrancea.ro | Link: https://monitoruldevrancea.ro/2019/12/16/galerie-foto-colinde-si-inalta-traire-romaneasca-in-sala-polivalenta/

Corul Parohiei Irești

Corul a luat ființă în anul 2016, imediat după ce părintele Miron a primit sarcina de a se ocupa de frumoasa bisericuța din sat.
Chiar de la prima slujbă ținută pentru enoriași, acesta le-a explicat părinților despre planul său ambițios de a înființa un cor, având la rândul său experiența de a fi cântat într-un cor cu mulți profesioniști, dacă ar fi să-i reamintim doar pe tenorul Vlad Miriță și Daniel Jinga, dirijorul Corului Operei Naționale din București. Preotul Ionel Miron a absolvit Școala Populară de Artă din Târgu Mureș, așa explicându-se și pasiunea sa față de muzică. […]
Corul este format din copii cu posibilități limitate, dar poate tocmai acest lucru i-a unit atât de tare, reușind într-un timp scurt să devină o adevărată familie. Fiecare din cei peste 20 de componenți ai corului a crescut enorm de mult ca valoare muzicală, dar totul s-a făcut cu multă muncă. Zilnic, copiii și mentorul se întâlnesc în biserica sau în curtea lăcașului de cult pentru a repeta ore în șir piesele care au cucerit mii de oameni.[…]
De atunci, invitațiile pentru a participa la diverse evenimente culturale din județ și nu numai au început să curgă, totul culminând cu prezența pe scenă de la Românii au Talent, reușind după o prestație de excepție să impresioneze o întreagă țară, dar mai ales pe românii plecați peste granițele țării. Copiii au cântat un cântec despre drama românilor plecați în străinătate, despre drama celor rămași acasă, despre drama României.[…]
Părintele promite că lucrurile nu se vor opri aici, iar despre Corul Parohiei Irești se va auzi și mai mult de aici înainte.

Sursa: Adevarul.ro | Link: https://adevarul.ro/locale/focsani/foto-video-reusit-preot-dintr-un-catun-vrancea-adune-jurul-copii-sarmani-pasionati-muzica-1_5b9a47b9df52022f7565e543/index.html

Construim un Așezământ pentru copii

Un loc unde să se simtă acasă, să mănânce, să își facă temele, să beneficieze de meditații la diverse materii, să învețe să cânte la voce și diferite instrumente muzicale, individual și în formație.